PRERANI ODLAZAK

Dirigent Saša Britvić tragično preminuo

13.10.2015 u 09:33

Bionic
Reading

Jučer je u Zagrebu u 51. godini života tragično preminuo Saša Britvić, istaknuti hrvatski dirigent i organizator glazbenog života. Hrvatsku glazbenu kulturu Britvić je zadužio i kao osnivač Hrvatskog baroknog ansambla, a uspješno je vodio i Korčulanski barokni festival

Vijest o preranoj smrti istaknutog dirigenta objavljenja je na internetskoj stranici teatar.hr.
A prema pisanju portala zagreb.info Saša Britvić, bivši ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb javnosti poznat iz 'Afere The Rolling Stones', teškose nosio s problemima oko tog slučaja, navodi portal zagreb.info.

Njegovi problemi započeli su kad je u srpnju 2006. godine poznati bend otkazao koncert zbog ozljede Keitha Richardsa, nakon čega je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu započelo suđenje Britviću koji se našao pod optužbom da 2006. nije ishodio policu osiguranja za pokriće troškova u slučaju otkaza koncerta The Rolling Stonesa. Koncertna direkcija Zagreb tako je bila oštećena za 956.306 kuna, pisao je Večernji list.

Saša Britvić rođen je 1965. godine u Zagrebu, gdje je 1987. završio studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u klasi Igora Gjadrova. Četrnaest godina bio je umjetnički voditelj Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.

Od 2003. do 2006. godine bio je ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb, a od 2000. godine bio je i član Upravnog odbora Fondacije Lovro i Lilly Matačić. Sudjelovao je i u osnivanju Cantus Ansambla te Hrvatskog komornog orkestra.

1999. godine, zajedno s Mariom Penzarom, osnovao je Hrvatski barokni ansambl, čiji je bio i predsjednik. Korčulanski međunarodni festival barokne glazbe, čije je sjajno četvrto izdanje održano prije mjesec dana, bio je posljednji veliki pothvat kojim je Saša Britvić, kao suosnivač i umjetnički ravnatelj, obogatio i zadužio hrvatsku glazbenu kulturu, piše Večernji list.